Make your own free website on Tripod.com

Travel the World

Martijn's homepage

Petra's e-mail (1)



Envelop2.gif (3322 bytes) last updated: 03.28.1999

This is the first e-mail of Petra 

Petra is travelling with her boyfriend Ad for a year. She keeps in contact by sending e-mails home. On this page you can find her stories.

Ha die Martijn

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de laatste ontwikkelingen gestuurd heb. We zijn een maand in Vietnam en daarna in Laos geweest. Ik zal nog even een overzichtje geven van onze 'belevenissen'. Het eerste stukje gaat over Vietnam (ja ze eten daar echt hond, we hebben ze zien
liggen op de BBQ),en is in de vorm van een quiz opgesteld:

Hoe is het met jouw kennis van het land? Doe de
volgende quiz om uit te vinden hoeveel je van Vietnam weet.

Vraag 1) U stormt op uw bromfiets, het hele gezin gezellig achterop, op een overvol kruispunt af. Wat doet u?
A) Vaart minderen, de situatie overzien en voorzichtig oversteken.
B) Toeteren, ogen dicht en voor de veiligheid nog eens toeteren.

Antwoord: B Helaas wel... Het grootste nadeel aan Vietnam vind ik het verkeer. Het is echt doodeng om je daar in te moeten begeven. Je ziet ook erg veel ongelukken. Maar dat is niet zo vreemd. Niemand kijkt uit z'n doppen. Men sloopt zelfs spiegels van nieuwe brommers om ze schoon en droog thuis op te bergen.

Vraag 2) U eet geen vlees en besluit in Vietnam een hard gekookt eitje te nuttigen. Mag dit?
A) Ja
B) Nee

Antwoord: B Sommige eitjes hebben hier een niet vegetarische
verassing. Daar zijn we proefondervindelijk achter gekomen. Na het eitje kapot getikt te hebben bleek er een kuikentje in te zitten. Een ware delicatesse hier. Op z'n best, en dit is echt waar, als het kuikentje net wil uitkomen. Dan 5 minuutjes koken en smullen maar. Wij weten nog steeds niet hoe het smaakt..

Vraag 3) U bent een Vietnamees en vindt ergens een landmijn / handgranaat. Wat doet u?
A) Er op springen / de pin eruit trekken om te controleren of hij nog functioneert.
B) Laten liggen, markeren en de explosieven-opruimingsdienst
waarschuwen.

Antwoord: A Soms denk je dat half Vietnam op een mijn is gestapt. Mensen zonder voet, handen, armen, half been, één been of zonder benen zie je hier onwaarschijnlijk veel. Het
zou een goed en educatief gebaar van NL zijn als ze de campagne "je bent een rund als je met vuurwerk stunt" in het Vietnamees zouden vertalen.

Vraag 4) U bent Vietnamees. Het is buiten 30 graden celcius en de zon schijnt volop. Wat voor kleding trekt u aan?
A) Een T-shirt en een short                                                                                     B) Een lange broek, een T-shirt, handschoenen die de hele arm bedekken, een hoedje en en gezichtsmasker.

Antwoord: B Men wil hier niet bruin worden, dat is een teken van armoede. Dus loopt men hier liever van top tot teen bedekt rond.Geweldig gezicht in de bloedhitte.

Vraag 5) U bent een Vietnamees. U verdient 100.000 dong per maand. Kunt u alles kopen wat uw hartje begeert?
A) Ja
B) Nee

Antwoord: B Nee, 1 gulden is ongeveer 7.000 dong waard. Het grootste biljet hier is 50.000 dong. Als je geld haalt bij de bank (zeg een slordige 2 miljoen) krijg je daadwerkelijk een pak bankbiljetten ter grootte van een baksteen. Je ziet hier de plaatstelijke middenstand met plastic zakken vol geld naar de bankgaan. Geef mij dan maar de Euro. Wil je ooit in een gulle bui een biljet van 1.000 met een zwierig gebaar aan een zwerver geven, moet je dat hier in Vietnam doen.

Vraag 6) U bent een Vietnamese sadistische, gefrusteerde, levensmoeie, in en inzieke klootzak. Wat is uw beroep?
A) Buschauffeur
B) Kampbeul

Antwoord: A Je wil niet weten hoe men hier rijdt. We hebben ooit de pech gehad voor in een bus te zitten en we zijn nog steeds angstig en dromen naar. Bovendien hebben we heel wat grijze haren gekregen. Hier geldt het recht van de sterkste / grootste. Ik begrijp heel goed de voordelen van een grote - daar heb ik al jaren profijt van - maar dan toch GVD niet in HET VERKEER!!! Doodsangsten sta je hier uit. Een blinde bocht is geen enkele belemmering om een vrachtwagen tergend langzaam in te halen. De toeter, en ik hoop God, is je beste vriend in het verkeer. Spiegels gebruik je niet, tenzij je even een pukkel uit wil knijpen. Zwakkere weggebruikers druk je van de weg. Om het in 2 woorden samen te vatten: NIET LEUK. (Netjes uitgedrukt he).

Vraag 7) U bent een Vietnamese fietstaxi-bestuurder. Na hoeveel keer "NO" begrijpt u de betekenis van dit woord?
A) 1 keer
B) 114 keer

Antwoord: B De meeste cyclobestuurders trappen na 1 keer "NO" rustig verder, maar sommigen blijven zeuren. Fietsen dan ook rustig 5 minuten met je mee. En al die tijd maar vragen: Where you now?" Deze vraag betekent eigenlijk of we niet ergens door hem heen getrapt willen worden. Nou, "NO" dus.

Vraag 8) U bent een 21-jarige Vietnamese studente met de volgende maten: 90-60-90. Gaat u naar de Universiteit gekleed in een:
A) Wollen pak met broekrok?
B) Ao Dai?

Antwoord: B Godzijdank! De Ao Dai is de traditionele, nauwsluitende, nietsverhullende, doorkijk klederdracht. En de Ao Dai is gelukkig weer in de mode.  Ao Dai contra Zeeuws meisje: 1 - 0.

Vraag 9) U loopt 100 meter door een willekeurige Vietnamese straat. Hoe vaak moet u "Hello" roepen en zwaaien?
A) 2 keer
B) meer dan 20 keer

Antwoord: B Iedereen, vooral de kleine kinderen, roepen, lachen en zwaaien hier naar je. Alsof je de eerste blanke bent die ze zien. In het noorden merk je dat de mensen iets stugger en meer gesloten zijn dan in het zuiden. Vooral in het zuiden "hello" en zwaai je je dus suf. Kan best wel eens vermoeiend zijn zoveel aandacht. Maar ook hardstikke leuk en lief. In Amsterdam ken ik niet eens mijn buren en hier ken ik de halve straat.

Vraag 10) Welk boek is nuttiger om te lezen voor een reis naar Vietnam?
A) Suske en Wiske en Ho Chi Minh's hete honden.
B) Lonely Planet van Vietnam.

Antwoord: A Het Vietnam zoals dat afgeschilderd wordt in de, anders zo betrouwbare (zeg maar bijbel voor de reiziger) reisgids, is wel erg negatief. Het waarschuwt voor 1.001 gevaren. Grote ratten en kakkerlakken. Smerige hotelkamers, corrupte politie, obscure stadjes, oor-aannaaiende verkopers, dieven en ga zo maar door. Een Duits (!?) Vietnamees woordenboekje maakte het helemaal bont door te denken dat
we de volgende woorden nodig zouden hebben: Bu du en Bo di. Dit betekent "Du Affe!" en "Dreckige Hure!" Ik bedoel maar. Wij begonnen dan ook een beetje huiverig aan Vietnam. Gelukkig zijn we daar nu over heen. Het is een prachtig land met vriendelijke mensen. Echt een exotische aanrader.

De eerste weken in Vietnam hebben we ons uitstekend vermaakt. Maar het is ook een heel vermoeiend land, omdat iedereen je aandacht vraagt. Voor een gesprek (hello, what's your name, where are you from?), om je iets te verkopen of om geld bij je te bedelen. Na vier weken vonden we het dan ook
wel welletjes. Hoe dit 'avontuur' afloopt kun je lezen in ons volgende mailtje.

Groeten,
Petra

(c) Martijn Moser, Amsterdam 1997-2001
updated: februari 18, 2001.